آیا ازآخرین تغییرات قانون چک که از 21 آذر99 اجرایی میشود و همه باید مطلع باشند و انجام دهند اطلاع دارید ؟
1-طبق قانون قدیم در صورتیکه چک برگشت میخورد فرد ده روز فرصت داشت تا چک را پاس نماید در غیر اینصورت نامش در سامانه بانک مرکزی ثبت میشد ولی در قانون جدید به محض برگشت خوردن چک، اسامی به صورت آنلاین در سامانه بانک مرکزی ثبت میشود .
2- گواهی عدم پرداخت یا گواهی کسر موجوی حتما باید دارای کد رهگیری باشد و در صورت نبود این کد، مراجع قضایی به اینگونه گواهی ها ترتیب اثر نخواهد داد .
3- دارندگان و ذی نفعان چک بدون طرح دعوی نسبت به اصل مبلغ چک میتوانند از دادگاه صدور اجراییه را تقاضا کنند .
4- افرادی که چک برگشتی دارند از برخی خدمات بانکی مثل دریافت کارت جدید، افتتاح حساب، تسهیلات و … محروم شده و مانده حسابهای آنها به میزان مبلغ چک مسدود میشود .
5- افرادی که حکم ورشکستگی از مراجع قضایی برای آنها صادر شده یا افرادی که حکم دادگاه علیه آنها صادر شده و درخواست اعسار داده اند و یا افرادی که چک برگشتی پاس نشده دارند، خود و افرادی که به وکالت از آنها چک را صادر کرده اند از دریافت دسته چک جدید محروم هستند .
6- صدور ویا انتقال چک در وجه حامل ممنوع است و امکان صدور چک در وجه حامل و یا انتقال با ظهرنویسی بدون قید نام، وجود ندارد .
7- سقف اعتبار مجاز، سابقه چک برگشتی و میزان تعهدات چکهای تسویه نشده ای که صادرکننده چک دارد، برای دریافت کننده چک قابل مشاهده خواهد شد تا بتواند استعلام بگیرد .
8- روند رفع سوءاثر از چک برگشتی تغییر چندانی نخواهد کرد. فرد برای رفع سوءاثر از چک برگشتی خود یا باید مبلغ چک را پرداخت کند، یا نامهای از قوه قضائیه مبنی بر سرقت یا سوءاستفاده چک برگشتی خود در اختیار داشته باشد، یا اینکه با مراجعه به دفاتر اسناد رسمی و ارایه رضایتنامه رسمی فرد شاکی، رفع سوءاثر از چک را انجام دهد .
9- مطابق ماده 8 قانون جدید چک، بانک مرکزی مکلف است امکاناتی را ایجاد کند تا صدور هر برگه چک مستلزم ثبت مشخصات هويتي دريافتكننده، مبلغ و تاريخ سررسید چك برای شناسه یکتای برگه چک توسط صادرکننده در سامانه یکپارچه بانک مرکزی باشد. بنابراین امکان انتقال چک به شخص دیگر توسط دارنده تا قبل از تسویه، صرفاً با ثبت هویت گیرنده جدید برای همان شناسه یکتای چک در آن سامانه امکانپذیر خواهد بود. سامانه مذکور بهگونهای خواهد بود که در صورت وجود چک برگشتی رفع سوء اثر نشده در سابقه صادرکننده، اجازه صدور برگه چک جدید برای وی داده نخواهد شد .
10- با اجرای این قانون اعتبار چک صرفاً متکی بر لاشه کاغذی نخواهد بود و با پشتیبان گیری و ثبت اطلاعات مندرج در چک در سیستم متمرکز بانک مرکزی، اعتبار چک افزایشیافته و نگرانی در خصوص از بین رفتن آن در حوادثی از قبیل سیل، زلزله و….. وجود نخواهد داشت و وقوع جرائمی همچون جعل و سرقت چک به میزان قابلتوجهی کاهش خواهد یافت و بعضاً حتی موضوعیت نخواهند داشت. از طرف دیگر با توجه به منوط شدن صدور چک به ثبت اطلاعات آن در سامانه، امکان نظارت بر لحظه صدور برگه چک و کنترل افراد پرخطر برای بانک مرکزی فراهم میشود.
بدون دیدگاه