چه اشخاصی مشمول پرداخت مالیات میشوند ؟
چه اشخاصی مشمول پرداخت مالیات میشوند ؟ اشخاصی که مشمول پرداخت مالیات میشوند، شامل افراد حقیقی و شرکتهای حقوقی میشوند. در اینجا، توضیح جامعی درباره هر دو نوع اشخاص ارائه میشود:
- اشخاص حقیقی:
– افراد حقیقی شامل هر فردی هستند که به عنوان فرد حقیقی در جامعه شناخته میشوند. این شامل افرادی میشود که درآمدهای مختلفی دارند، از جمله حقوق و دستمزد، سود و زیان از سرمایهگذاریها، درآمد از کسب و کار، درآمد اجاره و غیره. افراد حقیقی معمولاً بر اساس درآمدهای خود مالیات پرداخت میکنند.
- شرکتهای حقوقی:
– شرکتهای حقوقی مستقل از افراد حقیقی شناخته میشوند و دارای شخصیت حقوقی مجزا هستند. این اشخاص ممکن است به عنوان شرکتهای تجاری، صنعتی، خدماتی و غیره فعالیت کنند و از درآمدهای مختلفی نظیر فروش محصولات و خدمات، سود سرمایهگذاری، حقوق اجاره و غیره درآمد کسب کنند. شرکتهای حقوقی نیز باید بر اساس درآمدهای خود مالیات پرداخت کنند.
- نهادهای دیگر:
– علاوه بر افراد حقیقی و شرکتهای حقوقی، نهادهای دیگری ممکن است مشمول مالیات باشند، مانند سازمانها، انجمنهای غیرانتفاعی و سایر اشکال سازمانی که درآمدهایی از فعالیتهای خود دارند. این نهادها نیز بر اساس مقررات مالیاتی مربوطه ممکن است مالیات پرداخت کنند.
به طور کلی، تمامی افراد و نهادهایی که درآمد یا دارایی مالی دارند، ممکن است مشمول مالیات باشند، ولی بسته به نوع و میزان درآمد و داراییها، نحوه محاسبه و پرداخت مالیات ممکن است متفاوت باشد.
طبق ماده یک قانون مالیاتهای مستقیم چه اشخاصی مشمول پرداخت مالیات میشوند ؟
1- کلیة مالکین اعم از اشخاص حقیقی یا حقوقی نسبت به اموال یا املاک خود واقع در ایران طبق مقررات باب دوم.
2- هر شخص حقیقی ایرانی مقیم ایران نسبت به کلیة درآمدهایی که در ایران یا خارج از ایران تحصیل می نماید.
3- هر شخص حقیقی ایرانی مقیم خارج از ایران نسبت به کلیة درآمدهایی که در ایران تحصیل می کند.
4- هر شخص حقوقی ایرانی نسبت به کلیة درآمدهایی که در ایران یا خارج از ایران تحصیل می نماید.
5- هر شخص غیر ایرانی( اعم از حقیقی یا حقوقی) نسبت به درآمدهایی که در ایران تحصیل می نماید. و همچنین نسبت به درآمدهایی که بابت واگذاری امتیازات یا سایر حقوق خود و یا دادن تعلیمات و کمک های فنی و یا واگذاری فیلم های سینمایی(که به عنوان بها یا حق نمایش یا هر عنوان دیگر عاید آنها می گردد) از ایران تحصیل می کند .
از نظر قانون مالیاتهای مستقیم به چه فردی مقیم خارج ازایران میگویند ؟
ماده 180 ـ هر شخص حقیقی ایرانی که با ارائة گواهی نمایندگیهای مالی یا سیاسی دولت جمهوری اسلامی ایران در خارج ثابت کند. که از درآمد یک سال مالیاتی خود در یکی از کشورهای خارج به عنوان مقیم مالیات پرداخته است از لحاظ مالیاتی در آن سال مقیم خارج از کشور شناخته خواهد شد مگر در یکی از موارد زیر:
1 ـ در سال مالیاتی مزبور در ایران دارای شغلی بوده باشد.
2 ـ در سال مالیاتی مزبور لااقل شش ماه متوالیا یا متناوبا درایران سکونت داشته باشد.
3 ـ توقف در خارج از کشور به منظور انجام مأموریت یا معالجه یا امثال آن بوده باشد.
تبصره ـ اشخاص حقیقی یا حقوقی ایرانی مقیم ایران در صورتی که درآمدی از خارج کشور تحصیل نموده و مالیات آن را به دولت محل تحصیل درآمد پرداخته باشند. و درآمد مذکور را دراظهارنامه یا ترازنامه و حساب سود و زیان خود حسب مورد طبق مقررات این قانون اعلام نمایند مالیات پرداختی آنها در خارج ازکشور و یا آن مقدار مالیاتی که به درآمد تحصیل شده در خارج کشور با تناسب به کل درآمد مشمول مالیات آنان تعلق میگیرد، هر کدام کمتر باشد از مالیات بر درآمد آنها قابل کسر خواهد بود.